Can Art create Empathy?

21. jun - 18. aug

Can Art create Empathy?

Exhibition Group

I juni får Vejle Kunstmuseum besøg af kunstneren Thierry Geoffroy, der via sine dialogbaserede værker, vil teste graden af empati i byen.

Hvordan har lokalbefolkningen det egentlig derude og kan kunst vække empatiske følelser og være en måde at løse vores akutte problemer på? Resultatet af besøget i Vejle kan du se i udstillingen Can Art create Empathy? d. 21. juni kl. 13, hvor Thierry vil være tilstede og fortælle om sit projekt og der er premiere på hans kunstfilm optaget i byens gader.

MOMA og Venedig biennalen

Thierry Geoffroy arbejder med relationer og bruger debatten og handlingen som kunstnerisk strategi. Han er kendt for sine politiske interventioner på kunstens store etablerede institutioner som MOMA i New York og Venedig Biennalen. Ifølge Geoffroy er det kunstens pligt at agere fortrop og italesætte akutte problemer inden for klima, nød og politik ude i offentligheden, så mulige katastrofer kan afværges. I øjeblikket har Geoffroy en soloudstilling Sabsay i København med den sigende Titel ”Too Late”. Så hvad er grunden til at tage afsæt i følelsen empati, som alle mennesker rummer i mindre eller højere grad.

Thierry Geoffroy siger:

”While working hard to activate my art format Emergency Room in New York I discovered that the main problem in the public was apathy. Apathy has been intoxicating many people and it makes them sleep. Understanding where does apathy comes from and finding an anti poison is one the most important tasks for me as an artist.”

Kunstneren som fortrop

Geoffroys rolle som task force reflekteres i hans valg af aktioner, der som oftest inkluderer løb, pardans eller anden form for fysisk bevægelse, hvor borgernes ”Awareness Muscle” trænes. I Geoffroys dynamiske projekter bliver man som publikum flyttet fra en passiv beskuerrolle til en aktiv deltager. Kroppen sættes i omdrejninger og mødet med publikum opfordrer til andre former for dialog, end dem vi kender til i forvejen. I bevægelsen rykkes grænserne for afsender og modtagerforhold for de borgere og politikere, der deltager. Også kunstinstitutionens rum udfordres.

De sidste ti år har Thierry Geoffroy rejst verden rundt med det mobile projekt EMERGENCY ROOM. Lokale kunstnere udtrykker dagens vigtigste politiske begivenheder i real time, hvilket gør, at udstillingen ændrer karakter fra dag til dag. Under COP15 forsøgte han gennem performative interventioner, møder og udstillinger at engagere kunstnere, NGO’er og den bredere offentlighed i projektet Artistes de Garde HQ. Forbered jer på en kunstner med et stort engagement for morgendagens samfund og bliv klogere på dine medborgere på Vejle Kunstmuseum!

Udstillingen er blevet til med støtte fra Statens Kunstfond og Billedkunstrådet i Vejle. Den kan ses i perioden 21/6 til 18/8.

Museum second column

Museum second column information

Vejle Kunstmuseum
Flegborg 16-18
7100
Vejle

Vejle Kunstmuseum

Kunst skaber dialog mellem mennesker og inde i mennesker. Kunstmuseet kan, med sin unikke samling der taler til både unge og ældre, nye og erfarne kunstinteresserede, spille en rolle i samfundsdebatten og i de besøgendes identitetsskabelse.

Museet er førende indenfor grafik og værker på papir, med en unik samling på omkring 20.000 værker af slagsen. Det er den næststørste samling af grafiske værker i Danmark, og den unikke position skinner igennem på hele museet.

Læs mere om Vejle Kunstmuseum, udstillingerne og praktisk information her.

Adresse:
Flegborg 16-18
7100 Vejle

Åbningstider:
Tirsdag-søndag kl. 11-17
Mandag lukket, dog åbent 2. påskedag og 2. pinsedag

Museet er lukket: 24., 25., 26. og 31/12 samt 1/1

Maskinrummet

Maskinrummet er Vejle Kunstmuseums lille særudstillinglokale, hvor der er plads til spontane udstillinger, inddragende projekter med kunstnere, kig bag kunstens processer og meget andet.