Den jyske længdebane 150 år

03. okt - 17. okt

Den jyske længdebane 150 år

Exhibition Group

I 2018 er det 150 år siden, at jernbanen kom til Vejle.

Den østjyske længdebanes strækning fra Fredericia til Århus blev åbnet i 1868. Jernbanen fik stor betydning for den økonomiske udvikling på egnen. Med jernbanen blev det muligt at transportere mennesker og varer meget hurtigere end tidligere. Mentalt og kulturelt fik de nye jernbaner også stor betydning. Verden blev med et slag meget mindre, fordi det var muligt at komme langt omkring meget hurtigt. 

Tidligere var de fleste menneskers verden landsbyen og den nærmeste købstad. Nu var det muligt at komme til København eller Hamborg inden for få timer eller dage. Omkostningerne til at fragte varer blev med et slag formindsket til omkring 1/10. Altså en virkelig transportrevolution. Efter Anden Verdenskrig blev banerne nedprioriteret i forhold vejene, og fra 1950’rne blev en række jernbaner nedlagt. I løbet af de følgende årtier blev en stor del af banenettet sløjfet, fordi togdriften i tyndtbefolkede områder var blevet urentabel. Privatbiler, rutebiler og lastbilfragt tog over mange steder, fordi det var billigere og mere fleksibelt.

Aktuelt lever den østjyske længdebane i bedste velgående, og der er planer om at investere i strækningen med en ny bro over Vejle Fjord for at korte rejsetiden fra Odense til Aarhus fra 92 minutter til en time.

3.-4. oktober
Jernbanejubilæum i den tidligere stationsbygning i Børkop.
Børkop Lokalhistoriske Forening markerer 150-året for indvielsen af Den østjyske længdebanes strækning fra Fredericia til Århus med VejleMuseernes plancheudstilling DER KOMMER TOG om jernbanen, der blev åbnet i 1868. Den 3. oktober 1868 kørte de første indvielsestog afsted mellem Fredericia og Århus, og dagen efter indledtes den ordinære togtrafik.

Sted: Den tidligere stationsbygning i Børkop. 

6. oktober
Historisk Samfund for Sydøstjylland kører damptog mellem Kolding og Horsens
Toget består af et stort damplokomotiv, der trækker tre passagervogne. Der standses i Kolding, Fredericia, Børkop, Vejle og Horsens med ankomst til Horsens først på eftermiddagen. En passager, der stiger på i f.eks. Fredericia eller Vejle, vil kunne tage turen til Horsens og retur. Afgang Kolding 10.45. Se detaljeret køreplan og mere info på hsso.dk.

9. oktober
Foredrag – forfatter og journalist Martin Wilde om Længdebanen, der skabte det moderne Jylland.
Med åbningen i 1868 af Den østjyske Længdebane fra Fredericia via Vejle til Aarhus kom den moderne tid for alvor til Jylland. De to banesystemer i Midtjylland og Sydjylland blev bundet sammen, og dermed fik Østjylland forbindelse med de store byer København, Hamburg og resten af Verden. En industriel udvikling blev sat i gang, og længdebanen havde dengang større betydning for Østjylland, end motorvejen har i dag. Hør journalist og forfatter Martin Wilde fortælle i anledning af, at det i år er 150 år siden, jernbanen kom til Vejle og skabte helt nye vækstbetingelser for mennesker, by og egn. Samarbejde mellem VejleMuseerne og Folkeuniversitet Vejle. 

Model af Vejle Banegård anno 1868 udstilles sammen med plancheudstillingen DER KOMMER TOG. Vejle og Omegns Modelbaneklub har gennem 2018 ud fra originale tegninger af Vejle Banegård og det omkringliggende banelegeme anno 1868 produceret en model af banegården. (Modellen og plancheudstillingen kan ses indtil særudstillingen Vilde samlinger lukker d. 2. december)

Sted: Kulturmuseet Spinderihallerne.

13.-16. oktober
Tog-amok i Spinderihallerne!
Vi fylder Spinderihallerne med tog! I efterårsferien 2018 sætter Kulturmuseet Spinderihallerne fuld damp på markeringen af 150-året for jernbanens komme til Vejle. Der bliver aktiviteter for store og små, når Spinderihallerne fyldes med kørende modeltog, og flere udstillinger fortæller om tog gennem tiden. Alle fire dage kl 10-16. Læs mere HER.

Sted: Spinderihallerne

16.-17. oktober 
Sydjyllands Veterantog kører veterantog på jernbanestrækningen gennem Grejsdalen mellem Vejle og Jelling.
Det er et usædvanligt smukt område og en dejlig tur på en af Danmarks stejleste jernbanestrækninger. Naturen er køn og netop en tur i de 100 år gamle vogne giver en enestående mulighed for at nyde Grejsdalen helt tæt på fra en af vognenes åbne endeperroner. Se køreplan på svjt.dk

Museum second column

Museum second column information

Kulturmuseet Spinderihallerne
Spinderigade 11
7100
Vejle

Vilde Samlinger!

Særudstilling på Kulturmuseet Spinderihallerne.
23.03.2018 - 02.12.2018

Private samleres kæreste ejendele, og nogle af de vildeste og mærkeligste genstande fra vores samling... Kom tættere på at forstå trangen, manien og værdien i at samle på ting.

Læs mere om udstillingen HER.

Kulturmuseet Spinderihallerne er åbent tirsdag - søndag kl. 10-17, samt 2. påskedag, 2. pinsedag og mandag i uge 42.

Gratis adgang.

Kulturmuseet Spinderihallerne

Kulturmuseet Spinderihallerne er et museum, hvor ingen siger ”fingrene væk” – tværtimod gælder ”fingrene frem”, for man må gerne røre ved tingene.

Museet er sammensat af forskellige udstillinger, der beskriver forskellige dele af Vejleegnens historie. Fra jernalderen til i går.

Læs mere om Kulturmuseet Spinderihallerne, udstillingerne og praktisk information HER.

Adresse:
Spinderigade 11
7100 Vejle

Åbningstider:
Tirsdag - søndag kl. 10-17.
Aftenåbent til kl 21.30 anden tirsdag i måneden (ikke juli+august). Datoer i 2018: 8/5 - 12/6 - 11/9 - 9/10 - 13/11 - 11/12
Åbent 2. påskedag, 2. pinsedag samt mandag i uge 42.
Enkelte lukkedage omkring jul/nytår.