Floating Art 2019 – Cry Me a River

23. jun - 01. sep

Floating Art 2019 – Cry Me a River

Exhibition Group

Floating Art 2019 åbner Sankt Hans aften d. 23. juni, og flyder indtil Trekantområdets Festuge slutter 1. september.

Den flydende kunstudstiling på Vejle Fjord, der sidste år gik verden rundt, vender tilbage i 2019. Hele sommeren vil internationale kunstværker på Vejle Fjord engagere de besøgende i at gentænke rammerne for en bedre verden, og science fiction genrens tematikker omkring køn, kroppe, seksualitet og solidaritet er i spil.

Floating Art 2019 kan opleves fra 23. juni til 1. september og har undertitlen Cry Me a River. Med en utopisk idealverden og ni kunstværker forsøger Vejle Kunstmuseum med Floating Art i år sammen med publikum at komme med positive alternativer til menneskets fremtid og fællesskab.

Science fiction som ramme

Sci-fi universet giver ubegrænset rum for anderledes tænkning og alternative løsninger, så kunstnerne har virkelig højt til loftet, når de arbejder på deres værker i årets Floating Art.

"Science fiction omhandler ofte det ydre rum og aliens, men mange af genrens karakterer er hentet direkte fra havet. Havets arter viser os helt andre sanseapparater og måder at kommunikere på, som fx påfuglerejen der har op til 16 celler i øjet til at læse lys og farver med - modsat menneskets tre. Det er således i vores egen biologiske baghave, at vi kan finde inspiration til andre måder at forstå og sanse verden på," siger Mette Woller, der i år er kurator for Vejle Kunstmuseum på den fjerde udgave af Floating Art.

Mette Woller har senest været chefkurator på Roskilde Festival og er nyudnævnt kunstkonsulent for Statens Kunstfond. Nu er hun i fuld gang med arbejdet på sommerens flydende udstilling på Vejle Fjord.

Årets kunstnere til Floating Art er blevet opfordret til at lade sig inspirere af vand og science fiction genrens tematikker omkring køn, kroppe, seksualitet og solidaritet. Ligesom kunsten kan science fiction skubbe til grænser og udfordre tænkemåder, og det er netop det, udstillingen ønsker.

Tvekønnede havsnegle

Floating Art - Cry Me a River er en humoristisk queer-orienteret udstilling, der vender Vejle på hovedet og lader køn og arter flyde sammen, fortæller kurator Mette Woller.

"Jeg vil gerne vende vrangen ud på Vejle og hive havbunden op til overfladen for at udfordre ideer om, hvad der er naturligt. Fx er havets eksistenser meget længere fremme end os, hvad angår queer-orientering: Østers skifter køn flere gange gennem deres levetid, hos søhestene er det hannen, der bærer ungerne, og havsnegle er tvekønnede. Udstillingen kan ses som et flydende sværd, der skærer igennem debatten om både klima og ulighed mellem mænd og kvinder og de, der identificerer sig uden for de kategorier."

Hvordan rammefortællingen og temaerne konkret kommer til at udmønte sig i de ni kunstværker, ved endnu ingen. Udviklings- og udvælgelsesprocessen er i fuld gang.

Internationalt strejf
Værkerne udvælges i år ud fra et målrettet open call, hvor en international jury har udpeget en række kunstnere både i Danmark og i udlandet. De bedste bud på værker til årets udstilling udpeges af den kunstfaglige jury, som i år har den internationalt, anerkendte kurator Raimundas Malašauskas med, som bl.a. har kurateret dele af de store kunstbiennaler som Venedig biennalen og dOCUMENTA. Derudover består juryen af Mathias Kryger, der er skribent ved Politiken, kurator og kunstner, samt Anna Margrethe Pedersen, der er grundlægger af YEARS, kunstner og kurator ved Vestjyllands Kunstpavillon, og af Mette Woller, der er kurator ved Vejle Kunstmuseum.

Floating Art er på den måde allerede kommet godt fra havn med en stærk, international pondus, som endnu en gang vil markere Vejle som et interessant kulturelt punkt på landkortet.

Verdensmål #17
Som det sidste af FN's 17 verdensmål fokuserer på, så er det kun gennem global solidaritet, at vi kan ændre den hastige udvikling, der har fatale konsekvenser for den planet, vi bebor. Floating Art - Cry Me a River bygger på samme fællesskabstanke og handlingsorienterede fokus og ønsker herved at sammenkoble den globale verdensorden med den lokale i Vejle by.

Floating Art - Cry me a river åbner som vanligt ved et fælles Sankt Hans arrangement på molen i Lystbådehavnen den 23. juni, og udstillingen på fjorden kan ses helt frem til afslutningen af Trekantområdets Festuge den 1. september.

Kontakt kurator Mette Woller (mewol@vejle.dk) for yderligere info.

Illustration øverst: Skulptur (Call me Venus) og foto: Ceylan Öztrük

Baggrundsfoto: Ravn Arkitekter for Resilient Vejle

Museum second column

Museum second column information

Vejle Kunstmuseum
Flegborg 16-18
7100
Vejle

Vejle Kunstmuseum

Kunst skaber dialog mellem mennesker og inde i mennesker. Kunstmuseet kan, med sin unikke samling der taler til både unge og ældre, nye og erfarne kunstinteresserede, spille en rolle i samfundsdebatten og i de besøgendes identitetsskabelse.

Museet er førende indenfor grafik og værker på papir, med en unik samling på omkring 20.000 værker af slagsen. Det er den næststørste samling af grafiske værker i Danmark, og den unikke position skinner igennem på hele museet.

Læs mere om Vejle Kunstmuseum, udstillingerne og praktisk information her.

Adresse:
Flegborg 16-18
7100 Vejle

Åbningstider:
Tirsdag-søndag kl. 11-17
Mandag lukket, dog åbent 2. påskedag og 2. pinsedag

Museet er lukket: 24., 25., 26. og 31/12 samt 1/1