GULD & KAOS

02. feb - 15. dec

GULD & KAOS

Exhibition Group

Ny særudstilling om jernalderens guldofringer på Kulturmuseet Spinderihallerne

I 500-tallet blev der ofret store mængder guld i det nuværende Danmark.

Hjarnøskatten, der udstilles for første gang, er netop et skattefund fra 500-tallet, da askeskyer fra vulkanudbrud i år 536 og 540 førte til en lille istids kulde, som vendte op og ned på den kendte verden og skabte kaos. 

De mange guldofringer i den periode kan have været en desperat befolknings løsning på det kaotiske mørke, som skabte sult, kulde, fejlslagne afgrøder og øget dødelighed blandt mennesker og dyr.

Flere øjenvidneskildringer fra de kaotiske år, hvor menneskene led under voldsomme klimaforandringer med mørke, kulde og angst er nedskrevet allerede i år 536 e. Kr. Andre fortællinger har overlevet fra mund til mund og er først blevet nedskrevet meget senere.

Når solen forsvinder
Solen er blevet tilbedt til alle tider i håb om en bedre morgendag. 

Hvis solen forsvinder, mister menneskene grundlaget for det daglige liv, og de vender sig mod religion som løsning på kaos. Guld & Kaos byder på nogle af de mest ikoniske eksempler på soltilbedelse gennem tiden, bl.a. solsten fra Bornholm og hvirvelhjul og billedsten fra Gotland.

Ragnarok og Fimbulvinter
Træd indenfor og få fortællingen om Fimbulvinteren og Ragnarok kendt fra den nordiske mytologi. Stil skoene på reolen, sæt dig godt tilrette på hynderne og nyd fortællingen sammen med en solformørkelse – men pas på, for måske lurer Fenrisulven på dig i mørket! Der er lagt op til afslappet og lærerig oplevelse for store og små.

Få et indblik i Vølvens Spådom, der er en myte om verdens skabelse, undergang og genskabelse fra den nordiske mytologi. Vi regner med, at den først er nedskrevet i middelalderen, men har været fortalt fra mund til mund i mange århundreder før. Læs udvalgte vers om verdens undergang – Fimbulvinter og Ragnarok. Måske henviser versene til noget af det, jernalderfolket oplevede i 500-tallet.

Tolkninger af guldhornene
På guldhornene, der også er fra yngre jernalder, er der en levende billedverden, som både er fascinerende og svær at fortolke. 

Arkæologerne opfatter guldhornenes inskriptioner og figurer som et billedsprog, men tænk hvis vi kunne knække koden til det!

I udstillingen Guld & Kaos kan du se nærmere på en kopi af guldhornene, få forskellige fortolkninger af dem gennem tiden og selv vurdere, hvad du tror, billederne betyder. Måske kan du knække koden?

Museum second column

Museum second column information

Kulturmuseet Spinderihallerne
Spinderigade 11
7100
Vejle

Kulturmuseet Spinderihallerne

Kulturmuseet Spinderihallerne er et museum, hvor ingen siger ”fingrene væk” – tværtimod gælder ”fingrene frem”, for man må gerne røre ved tingene.

Museet er sammensat af forskellige udstillinger, der beskriver forskellige dele af Vejleegnens historie. Fra jernalderen til i går.

Læs mere om Kulturmuseet Spinderihallerne, udstillingerne og praktisk information HER.

Adresse:
Spinderigade 11
7100 Vejle

Åbningstider:
Tirsdag - søndag kl. 10-17.
Aftenåbent til kl 20 anden tirsdag i måneden (ikke februar, juli og august). Datoer i 2018: 8/1, 12/3, 9/4, 14/5, 11/6, 13/8, 10/9, 8/10, 12/11 og 10/12 
Mandag lukket, dog åbent 2. påskedag og 2. pinsedag.

Museet er lukket: 24., 25., 26. og 31/12 samt 1/1

VejleMuseernes Arkæologer

VejleMuseerne er ansvarlig for arkæologien i Vejle, Hedensted og Fredericia kommuner.

Hver uge fortæller en eller flere af arkæologerne om deres arbejde - fx om en aktuel udgravning - i Arkæologernes Ugerevy: En kort video, som kan ses her på hjemmesiden eller på Facebook.

Læs mere om VejleMuseernes arkæologer HER.

Kontakt arkæolog Anders Horsbøl Nielsen på anhor@vejle.dk, hvis du gerne vil høre mere om en specifik udgravning.