Lige til stregen. En satirisk jordomrejse

14. okt - 17. mar

Lige til stregen. En satirisk jordomrejse

Exhibition Group

Bonil - three keys to understand Trump - Lige til stregen, kunstudstilling om satire og satiretegning på vejle kunstmuseum
Kom og oplev hvordan satiretegnere over hele verden netop nu tager fat i tabuer og provokerer med deres pen.

Satiretegning er en væsentlig del af vores kultur. Over hele verden kommenterer og provokerer satiren. Satiretegninger kan, som al god kunst, skabe forandring, fordi billederne får os til at reflektere, og de skubber til vores ideer om den verden, vi kender.

#MeToo som dominobrikker
I udstillingen oplever museets gæster ikke bare se lange rækker af væghængte tegninger. Satiretegningerne præsenteres på flere forskellige måder, der er med til at sætte dem i kontekst og udfolde deres tema.

Nogle tegninger til teamaet 'Magtens ansigt' ligger som inspiration under glas på det bord, hvor man selv kan prøve kræfter med karikaturtegning. Andre tegninger, til temaet '#MeToo', er trykt på store dominobrikker for at efterligne bevægelsens globale effekt. Gæsterne kan selv skrive teksten til en tegning om bådflygtningen og EU. På den måde vil vi gerne inspirere gæsterne til at se nærmere på de fantastiske tegninger og give mulighed for aktivt at engagere sig i udstillingen.

Meget mere end Mohammed
Udstillingen introducerer fire aktuelle temaer: 'Magtens ansigt', med eksempel i karikaturer af USA's præsident Donald Trump; 'De udsatte', med fokus på strømmen af bådflygtninge til EU; '#MeToo' der satiriserer over den globale kampagne mod seksuelle overgreb på kvinder; og 'Lige til stregen?' der diskuterer hvordan og hvornår, en tegning går over stregen.

Udstillingen viser mange forskellige aspekter af satiretegning, som er en meget aktiv visuel kultur og kunstform i det meste af verden. Billedets magtfulde evne til at vække stærke følelser og forargelse opleves måske især i sidstnævnte tema, hvor historier om tegnere, der er blevet forfulgt og retsforfulgt for deres tegninger foldes ud.

Og nej. Mohammed-tegningerne er ikke en del af udstillingen. Der er mange andre ufortalte historier om tegninger, der har vakt røre, om overgreb, og om tegnere, der har kæmpet for deres ret til at ytre sig. Nogle af de historier foldes ud i udstillingen.

Religiøs satire er ikke et emne i denne udstilling. Mange andre har behandlet det emne de senere år, så vi holder i stedet fokus på fire temaer, som spejler nogle af de emner, der i dag optager satiretegnere verden over. Den religiøse satire har taget meget fokus, specielt her i landet, men der er så meget andet fantastisk satire i hele verden. Derfor kan denne udstilling ses en hyldest til al den satire, der også fortjener at blive set og hørt.

Danske og internationale tegnere
Henover sommeren har Vejle Kunstmuseum modtaget op mod 500 tegninger fra mere end 60 satiretegnere fra hele verden, indenfor udstillingens fire temaer. De inviterede tegnere er teknisk og kunstnerisk betragtet blandt verdens bedste.

Udstillingen byder blandt andet på kendte danske tegnere som Lars Refn og Bob Katzenelson, der er formand og næstformand for Danske Bladtegnere og er to af bagmændene bag det digitale satiremagasin Spot fra 2015. Mød også kendte tegnere som Informations Mia Mottelson, Arne Sørensen, der i en menneskealder har tegnet til Vejle Amts Folkeblad og Roald Als, kendt fra Politiken.

International satirisk tegnekunst bliver også rigt repræsenteret på udstilingen. Der kan opleves værker af sydafrikanske Zapiro, som regnes blandt de 10 bedste satiretegnere i verden, og gjorde jorden hed for daværende præsident Zuma, der måtte trække sig fra posten i februar i år. Cristina Sampaio fra Portugal har vundet mange priser for sine tegninger, og mexicanske Cintia Bolios streg er sprælsk og utæmmelig. Museets gæster kan glæde sig til en satirisk jordomrejse på første klasse!

I tråd med museets grafiske profil
Med denne særudstilling fokuserer Vejle Kunstmuseum på en grafisk genre, der i sit væsen agiterer for forandring. Museet er førende inden for grafik og værker på papir med en unik samling på omkring 20.000 værker af slagsen. Det er den næststørste samling af grafiske værker i Danmark, og den unikke position skinner igennem på hele museet, hvor mange af de permanente udstillinger er blevet revitaliseret i løbet af de sidste par år. 

I løbet af udstillingsperioden holdes en lang række arrangementer: karikaturworkshop med Bob Katzenelson, foredrag om Muhammedtegningerne med Lars Refn, omvisninger, og i januar 2019 besøg af den verdensberømte sydafrikanske satiretegner Zapiro. Se oversigten nedenfor.

'Lige til stregen. En satirisk jordomrejse' kan ses indtil 17. marts 2019. Der er gratis adgang til udstillingerne på Vejle Kunstmuseum.

Udstillingen er støttet af Statens KunstfondBeckett-fondenKnud Højgaards Fond og Spar Nord Fonden.

Illustration: Bonil

Museum second column

Museum second column information

Vejle Kunstmuseum
Flegborg 16-18
7100
Vejle

Skoleforløb - Lige til stregen

Lige til stregen?

Forløbet går i dybden med satiretegningers måde at påvirke og virke i den offentlige dialog om demokrati og ytringsfrihed. I tegning og ord møder eleverne otte internationale tegnere, der er blevet forfulgt, fængslet, kaldt for retten eller dræbt på baggrund af deres tegninger. Vi skal diskutere ytringsfrihed, og om man kan gøre grin med hvem som helst, når som helst.

Klassetrin: Udskoling og ungdomsuddannelser
Fag: Dansk, historie, billedkunst

Læs mere og book skoleforløbet her

#MeToo

Udstillingen demonstrerer gennem satiretegninger udbredelsen af #MeToo og den mangfoldige diskussion, der foregår på tværs af køn og kulturer. Kan et digitalt hashtag legitimere et retskrav 20 år efter hændelsen? Hvad betyder de magtstrukturer, der findes på forskellige arbejdspladser for vores muligheder for at sige fra over for overgreb? Hvad betyder bruddet med den tidligere tavshedskultur omkring overgreb på kvinder for relationerne mellem kønnene, på arbejde og i privatlivet?

Klassetrin: Udskoling og ungdomsuddannelser
Fag: Samfundsfag, billedkunst

Læs mere og book skoleforløbet her

Vejle Kunstmuseum

Kunst skaber dialog mellem mennesker og inde i mennesker. Kunstmuseet kan, med sin unikke samling der taler til både unge og ældre, nye og erfarne kunstinteresserede, spille en rolle i samfundsdebatten og i de besøgendes identitetsskabelse.

Museet er førende indenfor grafik og værker på papir, med en unik samling på omkring 20.000 værker af slagsen. Det er den næststørste samling af grafiske værker i Danmark, og den unikke position skinner igennem på hele museet.

Læs mere om Vejle Kunstmuseum, udstillingerne og praktisk information her.

Adresse:
Flegborg 16-18
7100 Vejle

Åbningstider:
Tirsdag-søndag kl. 11-17
Mandag lukket, dog åbent 2. påskedag og 2. pinsedag

Museet er lukket: 24., 25., 26. og 31/12 samt 1/1