Egtvedpigens Grav

Egtvedpigens Grav

Museum Fisrt Column

Et af Europas fineste bronzealderfund blev gjort i Egtved uden for Vejle, hvor man fandt en ung bronzealderpige stedt til hvile i en gravhøj. VejleMuseerne fortæller historien om Egtvedpigen. Gratis adgang

Læs mere om planerne for et nyt ambitiøst oplevelsescenter ved Egtvedpigens Grav her

Egtvedpigen blev fundet torsdag den 24. februar 1921. Da var gårdejer Peter Platz, Egtved, ved at fjerne de sidste rester af en gravhøj på sin mark, da han stødte på en kraftig tilhugget egestamme, en såkaldt bulkiste. Nationalmuseet fik overført kisten, og da man åbnede den, fandt man øverst et koskind. Under det lå et vævet tæppe af brunt uld, og under tæppet lå den døde selv, en 160 cm høj ung pige, hvis halvlange hår næsten skjulte ansigtet og en lille bronzeørenring. Pigen blev siden kendt som Egtvedpigen.

Egtvedpigen havde en bælteplade af bronze og snoreskørt

Hun lå på ryggen, og huden var velbevaret, men ingen knogler var tilbage. Hun var iført en bluse af brun uld og om hvert håndled en bronzering. Under blusen kunne man ane en stor bælteplade af bronze. Et skørt af flettede brune uldsnore var viklet to gange om livet. Ved venstre skinneben lå en tøjbylt med de brændte knogler af et 5-6-årigt barn, måske en lillebror eller -søster. Ved fødderne stod en spand af birkebark med resterne af en slags øl eller mjød. En blomstrende røllike i kisten fortalte, at begravelsen havde fundet sted i sommerhalvåret. Pigen var død i en alder af ca. 16-18 år.

Egtvedpigen blev begravet i en høj tæt ved Egtved

En dendrokronologisk analyse har senere vist, at egestammen til kisten, som Egtvedpigen blev begravet i, blev fældet i året 1370 f. Kr, altså i bronzealderen.

Storhøjen, kisten lå i, har været ca. 4 meter høj og 22 meter i diameter. Den er i dag genopført på sit oprindelige sted. En lille udstilling ved siden af fortæller om fundet, og her kan man også se både en kopi af klædedragten og af egetræskisten. 

Der er gratis adgang til udstillingen om Egtvedpigen.

Hele det originale Egtved-fund er udstillet på Nationalmuseet i København. Man skal altså til hovedstaden for at se Egtvedpigen.

Link til udstillingens plancher >

Museum second column

Museum second column information

Egtvedpigens Grav
Egtved Holt 12
6040
Egtved

Åbningstider Egtvedpigens Grav

Palmesøndag - 31. oktober: mandag - søndag kl. 9-20

Priser for omvisninger på VejleMuseerne

I åbningstiden
På hverdage: 600 kr. pr. time
I weekender: 900 kr. pr. time

Maks. 35 deltagere

Uden for åbningstiden
På hverdage: 1300 kr. pr. time
I weekender: 1600 kr. pr. time

Maks. 35 deltagere

Specialarrangementer efter aftale

Godt at vide om Egtvedpigens grav

P-pladser: 25 stk.
Parkeringsarealerne er anlagt på fast grus og belægnings beskaffenhed vil derfor naturligt variere med vejrliget.

Informationsbygningen er ubemandet og består af et stort rum med tilhørende toiletfaciliteter.