Randbøldalmuseet

Randbøldalmuseet

Museum Fisrt Column

Randbøldalmuseet er et rigtigt familiemuseum, hvor børn og voksne kan lære om gamle dages produktion af papir og klæde. Og i de udendørs vandeksperimenter kan alle boltre sig i timevis og afprøve vandets kræfter.

Randbøldalmuseet ligger på stedet, som tidligere husede en af Danmarks første fabrikker, Engelsholm Papirfabrik, som blev anlagt i 1732. Her blev der produceret papir og siden tekstiler, og hele grundlaget for produktionen var vandkraften i form af Vejle Å, som på dette sted fosser gennem en snæver smeltevandsdal. I loftsetagens store rum kan man se udstillinger om energi og om stedets historie, og i stueetagen ligger papir- og væveværksteder, hvor publikum kan prøve de gamle håndværk, når der er arrangementer i ferien. Ved arrangementer betaler man et lille beløb for materialer.

Husets vævelaug er kendt viden om for sit smukke design og fine håndværk. Museumsbutikken samme sted er fyldt med væve- og papirvarer, bøger, kunsthåndværk, håndgjorte sæber og mange andre gaveartikler, og man kan desuden købe drikkevarer og is.

I de udendørs vandeksperimenter kan man få føling med det, der er grundlaget for hele eventyret i Randbøldal – vandkraften. Her kan børn og voksne prøve at vinde over vandets tyngde og hæve det med enkel og historisk teknik som Arkimedes’s skrue, brøndvinde, vippebrønd, trædemølle og et helt slusesystem. Tag madkurven med og oplev naturen, historien og håndværket i Randbøldal.

Der er gratis adgang til museet.

Det er muligt at leje madpakkehuset til private arrangementer. Det koster 350kr for en halv dag og 500kr for en hel dag. Der er siddepladser til ca. 20-25 personer.
Du booker ved at kontakte os på tel. 76 81 31 00 eller ved henvendelse til museumsvagten på stedet.

Museum second column

Museum second column information

Randbøldalmuseet
Dalekildevej 1
7183
Randbøl

Vores Vævninger

Særudstilling på Randbøldalmuseet.
01.06.19 - 04.08.19

Sommeren igennem kan I se en spændende væveudstilling på Randbøldalmuseet.

Vores Vævninger er en taktil tekstiludstilling med brugstekstiler i klassiske mønstre og teknikker fremstillet af kompetente blinde og svagsynede vævere på væveværkstedet på Instituttet for Blinde og Svagsynede (IBOS), i Hellerup.

Museets gæster kan opleve hvordan der arbejdes med synskompenserende hjælpemidler og hvordan man kan kompensere for et manglende syn med sine hænder og fingre, når man udfører vævehåndværket.

Læs mere om udstilingen HER.

Udstillingen er arrangeret af Vævelauget Randbøldal.

 

Museumsbutikken på Randbøldalmuseet

Museumsbutikken på Randbøldalmuseet

I museumsbutikken kan man købe væve- og papirvarer, havebøger og lokal- historiske bøger, keramik, kurve, urtesalt, glasting, skriveartikler, kopi af legetøj, som vore bedsteforældre legede med og mange andre gaveartikler. 

Man kan købe plantefarvet garn og de særlige Randbøldalviskestykker vævet af museets vævelaug.

Der er mulighed for at købe kaffe, is, slik, mjød og Egtvedpigens bryg i museumsbutikken.

Åbningstider Randbøldalmuseet

RANDBØLDALMUSEET ÅBNINGSTIDER
Dalekildevej 1, 7183 Randbøl
15/3-31/5, lørdage, søn- og helligdage kl. 10-16
1/6-31/8, tirsdag-søndag kl. 10-16
1/9-31/10, lørdag, søndag, kl. 10-16

Sæsonlukket fra 1/11 til 15/3 

 

Godt at vide om Randbøldalmuseet

P-pladser: 20 stk.
Museet råder over eget parkeringsareal med indkørsel fra Rodalvej/Dalekildevej. Ved hovedindgangen er der et vandret areal, som må benyttes som handicapparkering.

 

 

Der er opstillet borde, bænke på grus-/græsarealerne foran museet og i det nærliggende træhus, som er udstyret med borde og bænke. Træhuset giver mulighed for, at museets gæster i ly for vind og vejr kan nyde deres medbragte mad og drikkevarer. Når vejret er vådt og koldt, bliver der tændt op i brændeovnen i museets lille træhus. Der er etableret en sikker bålplads. 

Der findes ikke toiletfaciliteter på museets udearealer.

Ran

Kontakt

Museerne

Kulturmuseet Spinderihallerne
Spinderigade 11
7100 Vejle
Kulturmuseet Spinderihallerne er et museum, hvor ingen siger ”fingrene væk” – tværtimod gælder ”fingrene frem”, for man må gerne røre ved tingene....
Vejle Kunstmuseum
Flegborg 16-18
7100 Vejle
Kunst er inspiration! Det er vitaminer og krydderi til livet. Det er smukt. Sjovt. Spændende. Og ikke mindst udfordrende!
Jernaldermiljøet i Vingsted
Skyttevej 12
7182 Bredsten (Følg skiltene fra landevejen)
Vingsted Historiske Værksted består af Jernaldermiljøet mellem Bindeballestien og Vingsted Sø og af Vingsted Mølle, der ligger ved landevejen gennem...
Randbøldalmuseet
Dalekildevej 1
7183 Randbøl
Randbøldalmuseet er et rigtigt familiemuseum, hvor børn og voksne kan lære om gamle dages produktion af papir og klæde. Og i de udendørs...
Egtvedpigens Grav
Egtved Holt 12
6040 Egtved
Et af Europas fineste bronzealderfund blev gjort i Egtved uden for Vejle, hvor man fandt en ung bronzealderpige stedt til hvile i en gravhøj....
Robert Jacobsen-Jean Clareboudt Landskabsskulptur
Tørskindvej 98A
6040 Egtved
I en tidligere grusgrav i Tørskind ved Egtved befinder sig én af Danmarks få landskabsskulpturer.
Vejle Vindmølle
Søndermarksvej 1
7100 Vejle
Vindmøllen er Vejles vartegn nummer 1, og beliggende på bakkedraget i Vejles sydlige del kan den smukke gamle mølle ses fra store dele af byen. Fra...
Ravningbroen
Ravningvej 25
7182 Bredsten
Ravningbroen blev bygget af vikingerne under Kong Harald Blåtand i året 980, og den målte hele 760 meter og krydsede Vejle Ådal på det bredeste sted.
Bindeballe Station
Bindeballevej 101, Bindeballe
7183 Randbøl
Bindeballe var en af stationerne på den gamle Vandel-bane, som i dag fungerer som vandre- og cykelsti.
Munkenes Teglovn
Jagtvej 1
7100 Vejle
Sortebrødremunkene i Vejle byggede kloster i middelalderen, og til det skulle de bruge tegl.